Wat is een Design Sprint 2.0 en waarom moet je het proberen?

De meeste organisaties willen blijven innoveren, toch? Maar tussen de dagelijkse deadlines en de lange to-do-lijsten door is het vaak erg lastig tijd vrij te maken voor het bedenken en testen van nieuwe ideeën. Dat is precies waar een Design Sprint 2.0 van pas komt!

Een Design Sprint is een intensief, gestructureerd proces waarmee je in slecht vier dagen van een probleem naar een geteste oplossing gaat. De Design Sprint 2.0 is een snellere en nog effectievere versie van de oorspronkelijke vijfdaagse Design Sprint. Deze versie is ontworpen zodat teams een snel resultaat kunnen behalen, zonder daarbij in te leveren op de creativiteit en samenwerking. 

Met de Design Sprint 2.0 kun je een idee razendsnel valideren en krijg je feedback van echte eindgebruikers. Een mooie oplossing voor bedrijven die niet maanden willen investeren in ontwikkeling, voordat ze erachter komen of het ook daadwerkelijk de oplossing is zoals de klant het zou willen. Een Design Sprint is de perfecte aanpak voor snelle, geteste innovatie. 

Hoe werkt de Design Sprint 2.0?

Dag 1: het probleem/de uitdaging begrijpen en definiëren

Op de eerste dag starten we met het volledig in kaart brengen van het probleem of de uitdaging die je wilt oplossen. Wat is er echt aan de hand? Wat denkt de eingebruiker? Wat zijn de doelen van het bedrijf? Met de groep graven we diep om alles helder te krijgen, zodat iedereen exact weet wat we willen bereiken aan het einde van de Design Sprint. 

Wat gaan we doen?

  • Gesprekken voeren met belangrijke stakeholders.
  • Het probleem vanuit verschillende hoeken bekijken.
  • Sprintvragen opstellen: wat zijn de kritische vragen die we tijdens deze sprint willen beantwoorden?

Dag 2: schetsen en beslissen

Op dag twee beginnen we aan het creatieve deel. Het probleem is helder voor de gehele groep, dus het team gaat los met het bedenken van oplossingen. Iedereen mag schetsen. Hierbij wordt niet geoordeeld en gelden er geen beperkingen. De gekste ideeën zijn in deze fase meer dan welkom. Daarna bekijken we samen alle ideeën en bespreken we de beste opties en kiezen we welke ideeën verder uitgewerkt kunnen worden. 

Wat gebeurt er?

  • Iedereen maakt eigen schetsen van mogelijke oplossingen (geen teken skills nodig).
  • De beste ideeën worden gekozen en besproken.
  • Er wordt een definitieve keuze gemaakt over welke richting we op gaan.

Dag 3: prototypen

Op dag drie bouwen we het prototype. Het gekozen idee van dag twee wordt omgezet in een tastbaar prototype. Het hoeft niet perfect te zijn, maar wel goed genoeg om het idee te kunnen testen bij echte gebruikers. Het doel is simpel: laten zien hoe het werkt, wat de (toegevoegde) waarde is en kunnen testen of het idee echt levensvatbaar is.

Hoe doen we dit?

  • We maken een werkend prototype op basis van de gezamenlijk gekozen oplossing.
  • Samenwerken om het prototype zo snel mogelijk tot leven te brengen.
  • Een deel van de groep houdt zich deze dag ook bezig met het opstellen van de interview vragen voor de gebruikerstest.

Dag 4: testen

Misschien wel de meest spannende dag van allemaal, Op de vierde dag testen we het prototype bij echte gebruikers en verzamelen hun feedback. Wat werkt er goed? Wat kan er beter? Dit geeft direct inzicht in wat er verbeterd of aangepast moet worden. Ook weten we dan of het idee klaar is voor verdere ontwikkeling. 

Wat gaan we doen?

  • Het prototype testen bij vijf gebruikers. Dit aantal is precies genoeg om 85% van de feedback te verzamelen!
  • Analyseren van de resultaten en het bepalen van de volgende stappen.

Een goede samenstelling van het team is hartstikke belangrijk

Een van de belangrijkste elementen van een Design Sprint 2.0 is het team. Het succes van de sprint hangt sterk af van de samenstelling van het team, omdat verschillende perspectieven essentieel zijn om tot de beste oplossingen te komen. In het mooiste geval bestaat een sprintteam uit mensen van verschillende afdelingen en disciplines binnen het bedrijf. Denk aan:

  • Productmanagers om de bedrijfsdoelen scherp te houden.
  • Designers voor de creatieve invulling en visuele uitwerking.
  • Technische experts om de haalbaarheid van oplossingen te toetsen.
  • Marketing- of verkoopprofessionals die inzicht hebben in de klantbehoeften.
  • Klantenservicemedewerkers die de pijnpunten en vragen van gebruikers door en door kennen.

Deze gevarieerde samenstelling zorgt ervoor dat alle kanten van het probleem worden bekeken en maakt de sprint een stuk effectiever. Iedereen brengt unieke kennis en ervaring mee, wat leidt tot een breder scala aan ideeën en oplossingen. Bovendien zorgt de intensieve samenwerking tijdens een Design Sprint ervoor dat de verschillende afdelingen beter op één lijn komen te staan. 

De rol van de 'Beslisser' in een Design Sprint

Een zeer belangrijke rol in de Design Sprint 2.0 is die van de beslisser. Vaak is dit iemand met de autoriteit om knopen door te hakken en richting te bepalen. De beslisser kan bijvoorbeeld een CEO, productmanager of een andere leidinggevende zijn die het grotere plaatje overziet en verantwoordelijkheid draagt voor de uiteindelijke keuzes.

Waarom is deze rol zo belangrijk?

Omdat er tijdens de sprint momenten komen waarop meerdere goede ideeën op tafel liggen, en het team snel moet kiezen welke richting het op gaat. De beslisser heeft hier dan de uiteindelijke bepalende stem, zodat er op het juiste moment een duidelijke keuze gemaakt wordt. Dit helpt om het tempo van de sprint vast te houden en ervoor te zorgen dat iedereen gefocust blijft op het einddoel.

Daarnaast is het belangrijk dat de beslisser zeggenschap heeft binnen de organisatie. Dit om te voorkomen dat er na afloop van de Design Sprint geen draagkracht is voor de gekozen en geteste oplossing. 

Waarom zou je een Design Sprint 2.0 proberen?

Een Design Sprint 2.0 is de manier om snel, efficiënt zonder enorme investeringen te ontdekken of een idee echt werkt. Binnen vier dagen doorgrond je een probleem, ontwikkel je innovatieve oplossingen en test je die met echte eindgebruikers. Zonder maandenlange ontwikkeltrajecten, maar met snelle experimenten die direct resultaat opleveren. Voor organisaties en teams die snel willen schakelen en resultaten willen zien, is dit een gamechanger!

Alle voordelen op een rij

  • Supersnel: in slechts vier dagen heb je een getest prototype en waardevolle feedback van gebruikers
  • Gefocust werken: het hele team is vier dagen lang gefocust op één probleem, hierdoor stroomt de energie door het team en wordt er serieuze vooruitgang geboekt. 
  • Kostenbesparend: geen maandenlange ontwikkeltrajecten voor iets dat misschien helemaal niet werkt. Je test snel en effectief.
  • Teamwork op zijn best: een Design Sprint brengt verschillende afdelingen samen, waardoor er vanuit meerdere perspectieven naar een oplossing wordt gekeken. 

Klaar om jouw innovatieproces te versnellen en ideeën supersnel te testen? Laten we samen kijken hoe een Design Sprint 2.0 jouw bedrijf kan helpen om die volgende grote stap te zetten. Plan een afspraak met mij, ik vertel je graag meer. 

 

Home / Workshops / Wat is een Design Sprint 2.0 en waarom moet je het proberen?

StormSprint faciliteert impactvolle workshops die jouw bedrijf vooruithelpen. Met een praktische en doelgerichte aanpak zet ik uitdagingen om in concrete oplossingen waarmee jouw organisatie direct aan de slag kan.

StormSprint is er voor bedrijven die vooruit willen, samen impact willen maken en de betrokkenheid van medewerkers willen verhogen.

Contact

+31 (0)38 234 0810
laura@stormsprint.nl

Offline workshops

Ideaal voor lange workshops met grote uitdagingen

  • Sterkere teambuiling: persoonlijke interactie tussen teamleden bevordert de samenwerking en teamdynamiek meer
  • Betere betrokkenheid: teamleden of medewerkers zijn fysiek aanwezig, hierdoor zijn ze vaak minder afgeleid en voelen zich meer betrokken
  • Praktijkgerichte aanpak: gezamenlijke interactieve oefeningen vegroten de creatieve resultaten en de uiteindelijke implementatie in de praktijk

Online workshops

Ideaal voor korte workshops met kleine uitdagingen

  • Efficiëntie: medewerkers kunnen direct vanuit hun werkplek deelnemen, dit zorgt voor een kortere onderbreking van hun werkdag
  • Grote toegankelijkheid: eenvoudig in te zetten bij internationale teams of medewerkers op verschillende locaties
  • Kostenbesparing: geen extra kosten voor een geschikte locatie, catering, reis- en verblijfkosten

Vraag hier onze Workshop Brochure aan